Schrack Technik d.o.o., Zagreb
  • Kabliranje optikom

    Tehnologija optičkog kabliranja za najveće zahtjeve u računalnim centrima ili mrežnim okosnicama po normiranim kategorijama OM1, OM2, OM3, OM4 i OS2.

Šta je svjetlo?

Svjetlo je vidljiv dio elektromagnetskog zračenja. Elektromagnetski valovi šire se u vakuumu brzinom svjetla.

C = 300 000 km/s. Vidljivo svjetlo zauzima usko područje (pojasnu širinu) od 420 nm (ljubičasta) do 750 nm (crvena). U tehnologiji optičkih vlakana koristi se infracrveno područje valnih duljina od oko 800 nm do 1600 nm.

POZOR! Ne gledajte NIKADA u već priključen optički kabel. Infracrveno područje je nevidljivo, stoga se svjetlo emitirano s LED dioda ili lasera ne vidi, a može dovesti do trajnog oštećenja vida (valna duljina 850 nm).

Multimodno vlakno (višemodno)

U usporedbi s višemodnim vlaknom sa stupnjevitim indeksom loma, ova varijanta vlakna odlikuje se boljim umnoškom pojasne širine i duljine. Kod vlakna s gradijentnim indeksom loma indeks loma parabolično pada od sredine jezgre prema omotaču. Svjetlost se širi u obliku sinusa između jezgre i omotača. Ovo vlakno dostupno je s različitim promjerima jezgre.

Singlmodno vlakno (jednomodno vlakno)

Za razliku od gradijentnog vlakna (koristi se u multimodnom području), jednomodno vlakno je vlakno sa stupnjevitim indeksom loma. Na temelju konstrukcije u jezgri se može aksijalno širiti samo jedan mod, ne može nastati razlika u vremenu prolaska signala kao u multimodnom području, a modalna disperzija jednaka je nuli. Jednomodna vlakna najčešće se koriste samo u 2. i 3. prozoru. Na temelju malog promjera jezgre, obrada (upletanje) i proizvodnja tog vlakna je problematičnija i skuplja nego kod MM vlakna.

Konstrukcija optičkog vlakna

  • 1=jezgra
  • 2=omotač
  • 3=primarni sloj

Kontrukcija optičkog kabla s centralnom cjevčicom

Optički razdjelnici

Optički razdjelnici se isporučuju zajedno s već montiranim spojnicama s kompletom pigtail-ova (svi s keramičkom ferulom). Podesivi su po dubini pomoću oba 19” bočna kutnika. Ovisno o broju vlakana, optički razdjelnik posjeduje jednu ili dvije optičke kazete s držačima za zaštitu spojeva i predviđeni su za do 4 kabelska uvoda, pri čemu je, sukladno standardu, jedan kabelski uvod izveden uvodnicom M20. Neiskorišteni otvori za spojnice zatvaraju se slijepim poklopcima.

S-RACK samostojeći komunikacijski ormari
S-RACK samostojeći komunikacijski ormari

S-RACK 19“ samostojeći komunikacijski ormari su idealno rješenje u uredima i sličnim objektima.

S-RACK zidni komunikacijski ormari
S-RACK zidni komunikacijski ormari

Upotrebljavaju se kao centralni komunikacijski ormari u malim i srednjim instalacijama strukturnih mreža ali i kao etažni (katni) razdjelnici u ...

Toolless line
Toolless line

SCHRACK TOOLLESS LINE iskazuje se visokom učinkovitošću i lakoćom instalacije.

Prespojni paneli
Prespojni paneli

Prespojni paneli su namijenjeni za prihvat svih SCHRACK modula u Schrack formatu A (SFA) i Schrack formatu B (SFB).

Priključnice za Schrack Format A i B
Priključnice za Schrack Format A i B

Utičnice se sastoje od nosivog okvira od lijevanog cinka i prikladne su za prihvat svih SCHRACK modula

Adapter za DIN profil
Adapter za DIN profil

Adapter za DIN profil prikladan je za prihvat svih SCHRACK modula u Schrack formatu A (SFA) i Schrack formatu B (SFB).