Schrack Technik d.o.o., Zagreb
  • Prenaponska zaštita

    Koji god da je uzrok skoka napona u mreži, prenaponska zaštita je nezamjenljiv faktor zaštite Vaših uređaja i čuvar troškova koji iz te nezgode proizilaze.

Inteligentan način zaštite

U našim domovima sve više su pristutni elektronički uređaji koji čine boravak u kući udobnijim. Zaštite Vaš pametni TV uređaj, računalo, pisač, faks, kućno kino, pojačalo ..., od neželjenih utjecaja prirode da bi užitak bio potpun i bezbrižan. Razvoj novih tehnologija pred elektrotehniku ​​nameće zahtjev za novim instalacijskim rješenjima te optimalnom zaštitom ljudi i uređaja.

U svom asortimanu nudimo program zaštite razvodnih ormara, elektroinstalacija i uređaja od posljedica atmosferskih pražnjenja.

Odvodnici prenapona iz našeg programa, pravilno odabrani i selektirani osigurati će punu zaštitu instalacijama i uređajima u svim objektima industrijske, javne ili privatne namjene.

Uzroci prenapona

Prenaponi u električnim sustavima pojavljuju se zbog različitih uzroka. Najčešći su: 

Izravan udar i bliski udar munje 
Pri izravnom ili bliskom udaru munje nastaju prenaponi. Pri tome je gotovo svejedno da li objekt ima zaštitu od struje munje, gromobransku instalaciju ili ne. U slučaju izravnog udara, munja pogađa objekt, a o bliskom udaru govori se ako munja u neposrednoj blizini pogađa vanjske vodove koji ulaze u objekt.
Zaštita od prenapona izazvanih izravnim udarom munje realizira se preko odvodnika struje munje klase T1 (stara oznaka "B"). Preostali prenapon se mora ograničiti primjenom daljnjih uređaja prenaponske zaštite.

Neizravan udar munje 

Atmosferska pražnjenja oblak-oblak, oblak-zemlja, zemlja-oblak, izazivaju jako elektromagnetsko polje. Tim poljem induciraju se prenaponi do razina koje mogu oštetiti uređaje i instalacije. Za ova pražnjenja je karakteristično da ne pogađaju direktno objekt ili bliske priključne vodove. Za zaštitu od ovako uzrokovanih prenapona primjenjuju se odvodnici klase T2 (stara oznaka "C"). I ovdje se preostali prenapon može dodatno smanjiti primjenom daljnjih krajnjih uređaja prenaponske zaštite.

Udaljeni udar munje
Pod udaljenim udarom munje smatra se udar u vodove povezane s objektom, ali na većoj udaljenosti od objekta, pa čak i na srednjenaponskoj razini. Ovi udari se mogu označavati i kao neizravni udari munje. Udaljeni udari munje stvaraju prenapone koji se u cilju zaštite ograničavaju odvosnicima prenapona klase T2 (stara oznaka "C"). 

Sklopni prenaponi u niskonaponskoj mreži
Kao posljedica sklopnih operacija, pri isklopu i uklopu tereta na mreži, ili pri prekidanju struje kratkog spoja može doći do pojave sklopnih prenapona. Sklopni prenaponi se ograničavaju ispravno konfiguriranom prenaponskom zaštitom (prenaponska zaštita klase T2 (stara oznaka "C") + dodatak klasa T3 (stara oznaka "D").

Najveća šteta nastaje kod direktnog udara groma što najčešće dovodi i do požara.
Ogromna energija koja se oslobađa okidač je za ovu i druge ekstremne štete.

1.   Izravan udar
2.   Bliski udar
3.   Atmosferska pražnjenja oblak-oblak
3a. Udaljeni udar
4.   Sklopni prenaponi u niskonaponskoj mreži

Što su odvodnici prenapona?

To su odvodnici C ili odvodnici prema ispitnom razredu II, T2, koji se koriste za zaštitu električnih sustava od prolaznih prenapona. Oni su uglavnom uzrokovani atmosferskim pražnjenjem ili se javljaju prilikom sklapanja.

  • Odvodnici trebaju biti ugrađeni blizu ulazne točke dalekovoda, PAS ili PE šine i pružati zaštitu od prenapona sustava i uređaja do propisanih maksimalnih nivoa zaštite od 2,5 kV i daleko nižeg
  • Manji kontinuirani naponi kao što su 280V nisu dozvoljeni

Što su odvodnici struje munje?

  • To su B odvodnici ili odvodnici prema ispitnoj klasi I, T1. Namijenjeni su "zaštiti od udara munje"
  • Odvodnici trebaju biti ugrađeni blizu ulazne točke dalekovoda i ostvariti izjednačavanje potencijala zaštite od munje do propisanog maksimalnog nivoa zaštite od 4kV i daleko niže

Prenaponska zaštita fotonaponskih sistema

PHOTEC serija prenaponske zaštite specijalno razvijena za zaštitu fotonaponskih sistema.

Serije odvodnika prenapona

Serija COMBTEC

Serija PROTEC

Serija UAS

Serija DATEC

Serija VARTEC (modularna serija)

 

 

Schrack prenaponska zaštita

PROTEC serija
PROTEC serija

Schrack Protec serija je kombinirani odvodnik, dakle u jednom kućištu nalazi se odvodnik struje munje i odvodnik prenapona

COMBTEC serija
COMBTEC serija

Primjena SCHRACK Combtec odvodnika prenapona je u slučaju da je potrebna razina zaštite od udara munje klase III ili IV (12.5

VARTEC serija
VARTEC serija

Primjena SCHRACK Vartec odvodnika prenapona je u svakoj novogradnji, odnosno u svakoj značajnijoj rekonstrukciji.

UAS serija
UAS serija

Schrack UAS serija je linija proizvoda koja se sastoji isključivo od odvodnika prenapona (T2).

DATEC serija
DATEC serija

Datec serija je specijalno dizajnirana za zaštitu DC sustava napajanja i kontrolnih/upravljačkih linija.

Pregled proizvoda

Pogledajte ponudu naših proizvoda iz područja prenaponske zaštite u našem katalogu i u našoj Internet trgovini: