Schrack Technik d.o.o., Zagreb
  • Schrack sklopnici

    Schrack Technik sklopnici osiguravaju pouzdani pogon i dugotrajan rad vaših elektromotora. Sa Schrack-om ste na sigurnoj strani.

Sklopnici

Posebno kada se radi o sklopnicima i relejima, čak i među profesionalcima ima pitanja na koja bismo se u ovome članku rado osvrnuli i pronašli odgovor. Poseban je upit kakva je razlika između sklopnika i releja i kada treba primjeniti sklopnik odnosno relej. Imamo različite vrste sklopnika: instalacijske sklopnike, pomoćne sklopnike, vakuumske sklopnike, motorne sklopnike i sklopničke kombinacije. Pobliže ćemo govoriti o svim ovim temama i objasniti  po čemu se sklopnici razlikuju i kada se primjenjuje odgovarajući sklopnik.

Pojam sklopnik je prvotno bio naziv za posebno robusne i snažne releje. Sklopnici su elektromagnetske sklopke koje mogu uključivati veća opterećenja od releja, i koji se zbog visoke postojanosti napona (230V/400V ) primjenjuju za snažne potrošače. I sklopnici i releji se nalaze u upravljačkom krugu. Sklopnicima se električno daljinski upravlja i imaju dva položaja (u normalnom slučaju uključuju se monostabilno).  Za upravljanje sklopnicima može se primjeniti AC ili DC napon. Za razliku od releja, sklopnik uvijek ima 2 rastavišta za svaki kontakt – ovo je prije svega u službi zaštite i dugovječnosti sklopnika.

Sklopnici se upotrebljavaju za:

  • daljinsko upravljanje elektromotorima 
  • daljinsko sklapanje različitih drugih trošila

Kombinacijom dvaju ili više sklopnika može se preklapati elektromotor iz spoja zvijezde u trokut, promijeniti smjer vrtnje elektromotora ili promijeniti broj uključenih polova.

Bimetalni releji
Bimetalni releji

Toplinski preopteretni (bimetalni) releji za zaštitu vaših motora kod preopterećenja ili ispada faze.

Sklopničke kombinacije
Sklopničke kombinacije

Schrack Technik nudi gotove sklopničke kombinacije (promjena smjera / zvijezda-trokut). S nama ste na sigurnoj strani.

Vakuumski sklopnici
Vakuumski sklopnici

Poseban dizajn vakuumskih sklopnika sprečava pojavu bilo kakve iskre te je nemoguće da dođe do nastanka iskre....

Pomoćni sklopnici
Pomoćni sklopnici

Pomoćni sklopnici Schrack Technik predstavljaju idealnu dopunu glavnim sklopnicima.

Instalacijski sklopnici
Instalacijski sklopnici

Instalacijski sklopnici Schrack Technik ispunjavaju sve vaše zahtjeve u područjima automatizacije.

Sastavni dijelovi sklopnika

Sklopnik se sastoji od: kućišta; priključnih stezaljki; pomičnih i nepomičnih kontakata; nosača pomičnih kontakata; jezgre, namota i kotve elektromagneta i povratne opruge.

U slučaju sklopnika, razlika je napravljena između modela sa radnim kontaktima i modela za pomoćnim kontaktima. Različiti modeli se mogu prepoznati po brojčanim oznakama (numeriranju) kontakata: ukoliko je na sklopniku jednoznamenkasti broj (1-6), u pitanju je model sa radnim kontaktima (koji se koristi za kontrolu i osvjetljenje). Ovi radni kontakti (koji se nazivaju i glavni kontakti) uvijek kreću od broja jedan. Što znači da prvi kontakt nosi broj 1 i 2, drugi kontakt nosi broj 3 i 4, itd. Koji je razlog ovakvog numeriranja? U pravilu, neparni brojevi se primjenjuju za povezivanje na napajanje dok parni brojevi označavaju kontakte za povezivanje potrošača. Ovakav način vam olakšava da pronađete putanju priključaka čak i ako su vrlo složeni (ili je prošlo dosta vremena).

Ukoliko su brojke dvoznamenkaste (primjerice 13/14 ili 21/22) onda se radi o izvedbi sa pomoćnim kontaktom (uključuje se upravljanjem sustava). Ovi pomoćni kontakti (često se nazivaju i upravljački kontakti) sastoje se od rednog  i funkcijskog broja. Prva brojka je kontinuirana (redni broj), druga brojka označava vrstu kontakta (funkcijski broj).

Način djelovanja sklopnika

Na jednom sklopniku se – u milisekundi  - uvijek prvo otvori radni kontakt, a onda  zatvori mirni kontakt. Također treba spomenuti takozvanu „lučnu komoru“ – njena je uloga da prilikom  sklapanja gasi nastale iskre, odnosno da spriječi nastanak požara.

Održavanje sklopnika

Načelno je kod sklopnika neophodno održavanje kontakata. Kod pomoćnih sklopnika je trošak održavanja nizak, pošto pomoćni sklopnici ne koriste snagu za uključivanje. Kod radnih sklopnika treba redovito kontrolirati i održavati kontakte (bilo bi idealno i zamijeniti sklopnik), pošto se kontakti s vremenom (ovisno o opterećenju i učestalosti isklapanja) pohabaju, i ne mogu više pravilno funkcionirati.


Sklopnici u internet trgovini