Schrack Technik d.o.o., Zagreb

UPS - Besprekidna napajanja

Jer nisu svi UPS-ovi isti

Zašto postoje različite cjenovne klase uređaja za besprekidno napajanje (engl. uninterruptible power supplies, UPS), iako UPS-ovi na prvi pogled imaju iste značajke? Da bismo mogli obuhvatiti sve segmente tržišta, postoje različite tehnologije koje su više-manje kompleksne i pružaju različite sigurnosne razine. Schrack Technik obuhvaća kompletan raspon snage od 240W do 1MW, i to u tehnološkim izvedbama kao samostojeći uređaji, rack-ugradbeni uređaji te modularni sustavi za 1-fazni ili 3-fazni priključak.

Prema normi HRN EN 62040-3 imamo tri izvedbe UPS-ova:

  • Off-line UPS / Napon i frekvencija ovisni o mreži (Voltage Frequency Dependent, VFD)
  • Line Interactive UPS / Napon neovisan o mreži (Voltage Independent from mains supply, VI)
  • Online UPS / Napon i frekvencija neovisni o mreži (Voltage and Frequency Independent from mains supply, VFI)

Off-Line UPS / VFD

UPS ove klase struju pri normalnom radu izravno provodi s ulaza na izlaz. Osim toga, iz ulaza se napaja ispravljač koji puni baterije. Ukoliko mrežno napajanje zakaže onda se izlaz prebacuje na pretvarač koji se napaja iz baterije. Prebacivanje slijedi s kašnjenjem do 10 milisekundi (ms), ovisno o modelu. Izlazni napon baterijski napajan je u mnogim slučajevima pravokutan ili trapezoidan ("pseudo sinus"). Ovaj prekid nije poželjan za neka kritična opterećenja. Off-line UPS-ovi obično se primjenjuju u kućanstvu.

Line Interactive UPS / VI

U UPS-u ove kategorije nalazi se dvosmjerni pretvarač kao središnja komponenta. Ovisno o potrebi, on stvara istosmjerni napon za punjenje baterija iz izmjeničnog napona na ulazu ili izmjenični napon na izlazu iz istosmjernog napona baterije. Ukoliko u mrežnom pogonu dođe do izmjene ulaznog napona, izlazni se napon automatski regulira (AVR – automatsko reguliranje napona), pa nije potreban prijelaz na baterijski pogon, tako da napunjene baterije ostaju za slučaj potrebe. Imamo izvedbe sa trapezoidnim ("pseudo sinus") ili sinusoidnim izlaznim naponom. Prekid koji nastaje pri prijelazu sa mreže na baterijski pogon je znatno kraći nego kod  VFD (Off-Line) verzije.

Online UPS / VFI

Kod Online izvedbe UPS-ova ulazni mrežni napon se usmjerava izravno na ispravljač koji dalje napaja baterije. Opterećenje na izlazu napaja se isključivo putem izmjenjivača koji pri normalnom radu, dakle kada postojeći mrežni napon na UPS-ulazu crpi potrebnu energiju iz ispravljača i kojeg u slučaju kvara na mreži napaja baterijsko postrojenje. Izmjenični napon na izlazu se u svakom slučaju generira iz istosmjernog napona, tzv. među-kruga preko putem izmjenjivača neovisno o kvaliteti ulaznog napona. Tako se generira  nova mreža neovisna o ulazu. Smetnje, kao primjerice: nadvalovi, promjene frekvencije i pad napona na ulazu ne utječu na snagu. Opterećenje se uvijek napaja sinusoidnim izlaznim naponom i nema prekida napona. Ova izvedba predstavlja idealno rješenje za zaštitu kritičnih sustava poput sigurnosnih uređaja, telekomunikacijskih te IT sustava, a sve u cilju jamstva najviše razine pouzdanosti.

GENIO iPlug
GENIO iPlug

GENIO iPlug predstavlja idealno rješenje zaštite u domovima i uredima.

GENIO iDialog
GENIO iDialog

GENIO iDialog je ekonomično rješenje jednostavne instalacije s primjenom za zaštitu IT komponenti

GENIO iDialog Rack
GENIO iDialog Rack

Maksimalna pouzdanost u zaštiti VoIP sustava

GENIO Net Power
GENIO Net Power

UPS uređaji serije GENIO Net Power raspoloživi u izvedbama snage od 600 VA do 2000VA.

GENIO Flex Plus Tower
GENIO Flex Plus Tower

GENIO Flex Plus Tower serija koristi Line Interactive tehnologiju i daje sinusni napon na izlazu.

GENIO Flex Plus Rack
GENIO Flex Plus Rack

GENIO Flex Plus Rack serija je dostupna sa sinusnom digitalnom tehnologijom u izlaznim snagama od 800VA do 1100VA.

GENIO Flex Plus Dual
GENIO Flex Plus Dual

UPS uređaji serije GENIO Flex Plus Dual sa sinusnom digitalnom tehnologijom raspoloživi u izvedbama snage od 1100 VA do 3000V

GENIO Plus Tower
GENIO Plus Tower

GENIO Tower serija ima funkcionalan i moderan dizajn uz najsuvremenije značajke.

GENIO Dual Midi
GENIO Dual Midi

GENIO Dual Midi je nova serija ekstremno snažnih UPS-ova sa online dvostrukom konverzijom

GENIO Dual Power
GENIO Dual Power

Fleksibilnost instalacije i primjene kao i široke mogućnosti komunikacije čine GENIO Dual Power seriju pogodnom za razne apli