Schrack Technik d.o.o., Zagreb
  • SCHRACK INFO DANI 2020

    Schrack Infodani 2020 nisu se mogli odviti na uobičajeni način tako da je 50m pripremljenih ploča ostalo nepokazano.  Situaciji usprkos, u zadnjem mjesecu 2020. nastojali smo da vam naš Schrack osvježi ovo zatvoreno doba!

"Online" susreti s profesionalcima održani 03/12/2020 i 16/12/2020 s početkom u 09:30 sati. 
TEMA: Ispitni list i električna mjerenja pri proizvodnji razdjelnika u skladu s normom HRN EN 61439

Kao i ranijih godina, jedan termin rezervirali smo za naše "mlade snage". 
10/12/2020 s početkom u 08:00 sati, u trajanju dva školska sata, družili smo se s učenicima i studentima iz cijele Hrvatske.
TEMA: Otočni fotonaponski sustav s Li-ion baterijama spojen na javnu mrežu

...profesionalci

Unatoč epidemiološkoj situaciji, Schrack Infodani 2020 uspješno su se održali - online! Za potrebe organizacije ovog događaja vrijedno se radilo iz našeg novog Schrack Live studija! Isprobali smo i naučili nešto nama sasvim novo te se nadamo da je trud ostao zamijećen. Posebno se nadamo da Vam se svidjelo i da Vas je razveselilo naše malo glazbeno iznenađenje u izvedbi Antonele Đinđić i gitarista Jana Jakovljeva koje smo pripremili za Vas!
Također, nadamo se da Vam se kao sudionicima i ovogodišnji Schrack Infodan 2020 pokazao korisnim i zanimljivim unatoč njegovom sažetom izdanju.
Kao što je bilo i najavljeno, ovogodišnja tema bila je vezana za proizvodnju i dokumentaciju razdjelnika po HRN EN 61439 normi. Ova je tema odabrana upravo zbog čestih upita i nejasnoća vezanih uz ovu normu. Stoga smo željeli našim klijentima pomoći u jednostavnom rješavanju ovog problema.

Ukratko o čemu je bilo riječ...

HRN EN 61439 norma je iz 2015. koja je često izvor nesporazuma između proizvođača i njegovog kupca.
Naime, proizvođač nabavlja provjereni originalni razdjelnik te ga treba promijeniti i prilagoditi za svog korisnika. Kako bi takav izmijenjeni razdjelnik bio u skladu s propisanom normom, proizvođač je odgovoran samostalno proizvesti dokaz o izvedbi za promjene. Tu dolazi do problema i nejasnoća za proizvođača.
Kao rješenje ovog problema predstavili smo i objasnili kako ispuniti Ispitni list pri proizvodnji razdjelnika. Pravilno ispunjen Ispitni list odgovara Dokazu o izvedbi (Design Verification) koji zahtjeva norma.Time smo nastojali olakšati posao proizvođačima te korisniku koji je siguran da dobiva proizvod u skladu sa zakonom.

 

 


Za pristup nije potrebna instalacija nekog programa. Preporuča se preglednik Google Chrome.


Tehničke detalje pristupa (iako ih zapravo gotovo i nema!) možete pročitati ovdje.

...učenici/studenti

Nakon što smo u četvrtak (03/122020) uspješno odradili prvo online druženje s profesionalcima na kojem se razgovaralo o proizvodnji i dokumentaciji razdjelnika po HRN EN 61439 normi, tjedan dana kasnije ponovno smo održali Schrack Info dan.
Ovoga puta fokus smo stavili na učenike i studente koji su se odazvali u velikom broju. Tako nas se u četvrtak u 8:00 okupilo preko 250. Bilo je tu sudionika iz mnogih škola. Neki od njih su iz Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška, I. tehničke škole Tesla, Industrijsko-obrtničke škole u Sisku, Obrtničke škole u Koprivnici, Elektrotehničke škole u Zagrebu, Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku, Tehničke škole u Daruvaru, Gospodarske škole Buje, Srednje škole Dugo Selo, Strukovne škole Ðurđevac, Srednje škole Dragutina Stražimira, Tehničke škole Županja i mnogih drugih.

Kada su se svi uspješno povezali i ugodno smjestili predavanje je moglo započeti. Dr. sc. Josip Zdenković dipl. ing. otvorio je Info dane s par ugodnih riječi i motivacijom, a nakon toga se posvetio temi Info dana.

Pričalo se o otočnim fotonaponskim sustavima s Li-ion baterijama spojenima na javnu mrežu. Prvo smo se dotakli komponenata fotonaponskog modula i Li-ion baterije. Predavač je jako kvalitetno objasnio razliku između Li-ion baterije i olovne baterije te je obrazložio zašto je za fotonaponski sustav bitno koristiti Li-ion bateriju.

Potom se prošlo kroz „power in“ jedinicu, niskonaponske visokoučinske osigurače, pretvarače, zaštitne sklopke i regulatore punjenja. Svakom od navedenih dijelova posvetilo se dovoljno vremena za kvalitetno objašnjenje kako bi svi sudionici razumjeli o čemu se radi.

Dotakli smo se i informacijskog dijela sustava. Saznali smo kako radi glavni nadzornik sustava i koje su mogućnosti povezivanja s njime.

Na kraju svega bilo je prilike za pitanja, kritike i pohvale. Nekoliko učenika postavilo je pitanja na koje su dobili opširne odgovore kojima su im razjašnjene sve nedoumice. Mnogi profesori su se javili i zahvalili na pozivu na predavanje te su iskoristili priliku kako bi pohvalili kvalitetu prikazanog. Sve što se prikazalo na ovogodišnjim Info danima može se pronaći u promotivnom udžbeniku čije smo primjerke već podijelili velikom broju učenika.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju, iskazanom interesu i postavljenim pitanjima.