Schrack Technik d.o.o., Zagreb

READY. SET. CHARGE.

Punionice za električna vozila proizvedene od strane Schrack Technik, predstavljamo pod imenom i-CHARGE, dodatno utirući staze ekološki prihvatljivih vozila. i-CHARGE predstavlja najbolje rješenje za punjenje svih vrsta vozila na električni pogon (automobili, motocikli, romobili i bicikli), a dizajnirani su na način da se savršeno uklapaju u svako okruženje.

Prednosti i značajke Schrack Technik

  • Prikladna za sva električna vozila
  • Dizajnirana za primjenu na javnim i privatnim prostorima
  • Jednostavna instalacija i rukovanje
  • Za primjenu na otvorenom i u zatvorenim prostorima
  • Brzo i "battery-friendly" punjenje
  • Proizvedene u skladu s potrebama korisnika

Pregled proizvoda

Stanice za punjenje iz serije i-CHARGE najbolje su rješenje za sva trenutno dostupna vozila na električni pogon (automobile, motocikle, skutere i bicikle) i dizajnirane su da odgovaraju svim lokacijama:

  • Javne zgrade, kao što su podzemna parkirališta, trgovački centri i zračne luke
  • Vanjski prostori, npr. benzinske postaje, benzinske postaje i parkirališta za kupce
  • Privatne objekti u garaži, nadstrešnici ili za privatni parking
  • Sadržaji za slobodno vrijeme, npr. hoteli, bazeni, golf ili teniski tereni

Da bi se baterija vozila mogla puniti, naizmjenična struja (AC) iz električne mreže se pretvara u jednosmjernu (DC). Pretvorbu vrši punjač koji je ili ugrađen u vozilo (u vozilu) ili u stanicu za električno punjenje. Elektronski kontrolni sistem u vozilu (sistem upravljanja baterijom, BMS) prati napredak punjenja, temperaturu ćelije i napon energetskih ćelija. U skladu s tim prilagođava proces punjenja kako bi optimizirao vrijeme punjenja i vijek trajanja baterije. Napajanje se napaja iz posebnih utikača i kablova za punjenje, koji ne prenose samo električnu energiju, već i podatke.

U poređenju sa e-automobilima, zahtjevi za napajanje su manje zahtjevni u slučaju vozila s jednom gusjenom, kao što su e-bicikli ili e-skuteri. Njihovim baterijama je potrebna manja snaga punjenja zbog manjeg kapaciteta. Stoga je dovoljna utičnica sa uzemljenjem sa ispravno osiguranim osiguračem.

E-vozila se uglavnom pune dok ste kod kuće ili u kancelariji. Stoga, procjenjujući prosječnu udaljenost prijeđenu u Austriji od oko 34 km dnevno, električni automobili su pogodni za oko 80% stanovništva.

Zahvaljujući DC stanicama za brzo punjenje, gdje su inverter i punjač ugrađeni u stanicu za punjenje, električna vozila se mogu koristiti za duga putovanja: punjenje do 80% moguće je za manje od 30 minuta (ovisno o kapacitetu akumulator vozila i raspoloživa snaga punjenja - pretpostavka baterija od 60 kWh sa snagom punjenja od 150 kW).

 

Vrijeme punjenja varira u zavisnosti od kapaciteta baterije, punjača i dostupnog napajanja iz mreže. U prosjeku, vrijeme punjenja od "praznog" do potpuno napunjenog za bateriju od 60 kWh je između 2 sata (režim 3) i 24 sata (uzemljena utičnica, način rada 1). DC brzo punjenje (režim 4 i 50 kW) može se završiti u roku od jednog sata.

HPC punjači (High Power Charger) sa snagom punjenja do 350 kW, shodno tome skraćuju vrijeme punjenja. Stvarno vrijeme punjenja je obično kraće, jer baterija rijetko kada bude potpuno prazna.

.

i-CHARGE stanice za punjenje za korištenje u javnim i polujavnim područjima mogu biti opremljene različitim sistemima za aktiviranje i plaćanje. Aktivacija se može izvršiti ključem, RFID karticom ili aplikacijom. Kupci mogu platiti pomoću slota za novčiće, QR koda i direktnog plaćanja kreditnom karticom ili poravnanjem putem OCPP-a (preko elektroprivrede ili pružatelja platnih usluga). Stanice za punjenje se takođe mogu integrisati u sistem parking garaže.

Mjerenje količine električne energije koja se koristi za punjenje na mjestu punjenja se vrši tako da se ugradi MID brojilo odobreno. Kako bi se omogućili budući ravnomjerni propisi u vezi s kalibracijom, svi i-CHARGE CION Online proizvodi opremljeni su prozorčićem za pregled mjerača.

Standardizirani komunikacijski protokol, OCPP 1.5 ili 1.6, omogućava korištenje proizvoda različitih proizvođača unutar zajedničke mreže za punjenje. Protokol autorizira kartice za punjenje klijenata i nakon završetka punjenja prenosi takozvane zapise podataka o punjenju (CDR), koji sadrže vrijeme punjenja i količinu električne energije. Operater stanice za punjenje tada može fakturisati punjenje kupcu. Takođe je moguće da nekoliko operatera praktikuje kliring, kako bi njihovi klijenti mogli da koriste stanice drugih operatera (roming).

Zeleno svjetlo na CION punionici signalizira da je punionica u stanju pripravnosti. Stanica automatski detektuje kada je kabl povezan. Ako je potrebna aktivacija, za aktiviranje punjenja može se koristiti prekidač ključa ili beskontaktna kartica (RFID). Ako nije potrebna aktivacija, punjenje se aktivira automatski. Tokom ovog procesa, LED ekran prelazi u zeleno trepćući mod. Ako je autentifikacija prihvaćena, počinje punjenje i LED indikator se mijenja u plavo.

Sustav upravljanja baterijom (BMS) vozila kontrolira proces punjenja i osigurava brzo punjenje i optimiziran vijek trajanja baterije. Izvlačenjem utikača sa strane vozila završava se punjenje. Utičnicu za punjenje ili kabl za punjenje odmah isključite iz napajanja, što pouzdano sprečava bilo kakve lične povrede.

Ovaj proces je sličan sa drugim modelima. Međutim, boje signala mogu varirati!

Punionice sa šuko ili CEE utičnicom imaju integrirani pomoćni kontakt. Ovaj kontakt prepoznaje uključeni utikač i osigurava sigurno uključivanje i isključivanje. Kombinirana zaštitna sklopka (KZS) štiti točku punjenja. Električno vozilo je povezano izravno (Mode 1) ili s mobilnim punjačem (naziva se "in cable control box", ICCB) (Mode 2).

 

Za razliku od Tip 1 i Tip 2, regulator punjenja i cjelokupna sigurnosna oprema nalaze se u punionici. Kabeli za punjenje nemaju nikakvu dodatnu zaštitu niti komunikacijsku opremu. Uobičajene snage punjenja su između 3,7 kW (monofazno) i 43 kW (trofazno). Proizvođači vozila i punionica u EU dogovorili su sustav utikača za punjenje TIP 2. Uz utičnicu TIP 2 može se koristiti i fiksni kabel za punjenje TIP 2. Punjač se nalazi u vozilu i određuje najveću moguću snagu punjenja.

Za razliku od AC metoda punjenja Mode 1 do Mode 3, kod CHAdeMO i CCS istosmjerna struja teče iz stanice za punjenje u akumulator vozila. Punjač se nalazi u punionici - stoga veličina i težina nisu ograničene raspoloživim prostorom u vozilu. Snaga punjenja znatno je veća i omogućuje brzo i sigurno punjenje akumulatora vozila. Ovisno o snazi ​​punjenja i kapacitetu baterije, baterija se može napuniti do najmanje 80% za otprilike 8 - 30 minuta.