Schrack Technik d.o.o., Zagreb

Zašto postoje različite cjenovne klase UPS-a iako je snaga koju isporučuju ista? Za potrebe različitih tržišnih segmenata koriste se različite tehnologije s različitim stupnjevima sofisticiranosti, koje također nude različite razine zaštite. Schrack Technik pokriva cijeli spektar snaga s izlazima od 240W do 1MW, u svim dolje opisanim tehnološkim izvedbama, kao samostojeći, uređaji za ugradnju u rack i modularni uređaji, za jednofazni ili trofazni priključak.

U skladu s EN 62040-3, razlikujemo tri izvedbe UPS-a:

  • VFD (voltage and frequency dependent) / offline UPS
  • VI (voltage independent from mains supply) / line interactive UPS
  • VFI (voltage and frequency independent from mains supply) / online UPS

Prednosti i značajke Schrack Technik

  • Battery-box za produljenje vremena autonomije mnogih UPS-ova
  • Besplatni softver za nadzor (za sve UPS uređaje)
  • Najsuvremenije modularno rješenje s UPS modulima 15, 25, 42kVA
  • Dodatna mrežna kartica za daljinski nadzor
  • BatLogg: sustav nadzora baterije za svaki baterijski blok

Pregled proizvoda

 

 

Pri normalnom radu, Offline UPS vodi struju izravno s ulaza na izlaz  i dalje prema potrošačima. Osim toga, ulaz napaja ispravljač koji puni baterije. Kod ispada mrežnog napajanja, izlaz se prebacuje na pretvarač koji se napaja iz baterija. Ovisno o modelu, prebacivanje se odvija s vremenskom zadrškom do 10 milisekundi (ms). U mnogim slučajevima, izlazni napon u baterijskom načinu rada je pravokutan ili trapezoidan ("pseudosinus"). Za kritična opterećenja nisu poželjni prekidi ovog trajanja. Obično se ove vrste UPS-a stoga koriste u kućnim aplikacijama te za zaštitu manje zahtjevnih potrošača.

 

Line Interactive UPS koriste dvosmjerni pretvarač kao središnju komponentu. Iz izmjeničnog napona na ulazu generira istosmjerni napon za punjenje baterija ili prema potrebi, iz istosmjernog napona baterija generia izmjenični napon na izlazu. U mrežnom radu, izlazni napon se regulira i stabilizira u slučaju variranja ulaznog napona (AVR - Automatic Voltage Regulation). Stoga više nije potrebno u takvim slučajevima prelaziti na baterijski rad. Kao rezultat toga, napunjene baterije ostaju dostupne za hitne slučajeve. Postoje izvedbe s trapeznim ("pseudosinus" ili "step-wave") i verzije sa sinusnim izlaznim naponom. Prekid pri prebacivanju s mreže na bateriju mnogo je kraći nego kod VFD (off-line) UPS-a.

 

Kod Online UPS-a nema prekida pri prelasku iz normalnog u baterijski način rada. Ulaz je povezan izravno na ispravljač koji puni baterije. Potom inverter konstantnim naponom napaja potrošače na izlazu. U normalnom radu, tj. kada je mrežni napon prisutan na ulazu UPS-a, pretvarač se napaja putem ispravljača. U slučaju nestanka mreže, napaja se iz baterijskog sustava.

 

Bez obzira na kvalitetu ulaznog napona, izmjenični napon na izlazu uvijek se stvara iz istosmjernog napona tzv. istosmjernog međukruga pomoću pretvarača. Time se zapravo stvara nova mreža koja je neovisna o ulazu. Varijable smetnji, kao što su: harmonici, varijacije frekvencije i prekidi napajanja na ulaznoj strani ne utječu na napajanje potrošača. Priključena trošila se uvijek napajaju sinusnim izlaznim naponom i to konstantno (bez najmanjih prekida).

 

Ovaj je dizajn idealno rješenje za zaštitu kritičnih sustava, od sigurnosnih uređaja ili telekomunikacijske opreme do IT sustava, kako bi se osigurala najviša razina pouzdanosti.